Wszyscy znamy przysłowie „jesteś tym co jesz” – nie zawsze jednak postępujemy zgodnie ze zdrowym rozsądkiem i krzywdzimy się nieodpowiednią dietą. To, co dostarczamy naszemu organizmowi, wpływa na wygląd i zdrowie. Wiele chorób spowodowanych jest właśnie złym sposobem odżywiania się. Otyłość jest już uznana za jedną z chorób cywilizacyjnych. Powoduje choroby serca, układu pokarmowego oraz problemy ze stawami. Z drugiej strony wiele osób cierpi z powodu niedożywienia i zaburzeń łaknienia.
Problem może być jednak jeszcze głębszy. Konserwanty, przetworzone jedzenie i brak odpowiedniej ilości świeżych i pełnowartościowych warzyw, owoców i innych naturalnych produktów, może powodować jeszcze groźniejsze schorzenia. Najpoważniejszym z nich są nowotwory. Nie zdajemy sobie sprawy, że to właśnie odpowiednia dieta jest najlepszym sposobem profilaktycznym. Substancje odżywcze, witaminy i minerały zawarte w jedzeniu wpływają na odporność i zdolność do oczyszczania się organizmu.
Zbyt wiele konserwantów i chemii zawartych w jedzeniu pozostaje w naszym organizmie, który nie radzi sobie z ich usuwaniem. Kumulowane mogą powodować poważne schorzenia. Niektórzy lekarze twierdzą, że na wysoką umieralność pacjentów, którzy wyleczyli się z raka i innych chorób wpływa właśnie jedzenie. Konkretnie niedożywienie i anemia. Ciało, które wygrało z rakiem potrzebuje wzmocnienia i regeneracji – czyli dobrego, efektywnego odżywienia. Samo leczenie i stosowanie nowatorskich metod takich jak komórki macierzyste, nie jest gwarancją pełnego wyleczenia.
Mimo, że posiadamy całą tą wiedzę o właściwościach żywności i jej wpływowi na nasze zdrowie, nie stosujemy jej w praktyce. Nie trzeba być specjalnie wykształconym w tym kierunku i posiadać specjalistycznej wiedzy. Nasz organizm potrafi sam doskonale wybierać odpowiednie produkty. Niestety bardziej kuszą nas te niezdrowe – przetworzone, słodkie lub tłuste. Potrafimy już nawet oszukać naszą intuicję, która pierwotnie podsuwałaby nam jedynie dobre produkty.